Historien om Maldiverna

Bebott sedan 4000 år

Maldiverna har historiskt sett alltid legat på en mycket strategiskt fördelaktig plats, längs havsrutten på den Indiska oceanen. Både Indien och Sri Lanka, vilka är Maldivernas närmaste grannar, har under långa perioder haft starka kulturella och ekonomiska band med öarna.hotell Maldiverna

De första att slå sig ner på Maldiverna var högst troligen bosättare från södra delarna av de indiska grannländerna. Det finns inga arkeologiska fynd från dessa människor, men eftersom både språkliga och kulturella likheter finns mellan invånarna på Maldiverna och de på den indiska halvön så är det högst troligt att det ändå var indier som först tog sig hit.

Buddhismen skapade kulturen

Under en 1400 år lång Buddhistisk era blomstrade Maldiverna. Denna period byggde upp och målade grunden för det som idag är Maldiverna. Under denna period utvecklades Maldiverna både kulturellt och ekonomiskt. Man tror att buddhismen kom till Maldiverna under 300-talet f.Kr. Detta liknar på många sätt historian om Thailändska Phuket och här kan du läsa om prisvärda hotell på Phuket om du nu inte tror att Maldiverna är något för dig.

Maldiverna blev muslimska

På Maldiverna fanns ett överflöd av kaurisnäckor som användes som valuta över stora delar av Asien. Detta faktum lockade människor från Mellanöstern till öarna och sjöfarare fann Maldiverna också vara en både behaglig och strategisk plats att skapa permanenta band till. Muslimerna började dyka upp på Maldiverna på 1000-talet e.Kr., och den sista buddhistiska kungen konverterade till Islam år 1153. Denna kung blev den första i raden av 84 sultaner som skulle regera på Maldiverna fram till 1932 då folkval infördes i landet.

Europeiska kolonisatörer

År 1558 koloniserade Portugal Maldiverna och försökte inför kristendomen, men bara 15 år senare organiserades en revolt mot inkräktarna som fick dem att fly från öarna.

På mitten av 1600-talet var det holländarnas tur att försöka göra de natursköna öarna till sina, vilket lyckades, men 150 år senare var Storbritannien där för att skicka hem dem igen till förmån för eget intrång. Storbritannien styrde, precis som holländarna hade gjort, över Maldivernas externa affärer, men lät invånarna till största del vara ifred med eget styre och utan att ta deras religion (islam) ifrån dem.

Maldiverna blir en oberoende stat

Maldiverna fortsatte att vara ett brittiskt protektorat fram till 1953 då öarna för första gången utnämndes till republik under president Muhammed Amin Didi. Han slogs dock ihjäl av en konservativ oppositionsmobb några år senare och personen som bar störst ansvar för detta, Ibrahim Nasir, tog över presidenttiteln. Brittisk militär stannade på Maldiverna fram till juli 1965 då öarna äntligen tilldelades sitt officiella oberoende från de brittiska öarna.