Mat/Dryck/Restauranger

Traditionell mat

mat på maldivernaMaldivisk mat har mycket gemensamt med såväl indisk som Sri Lankansk mat. Det handlar om framträdande smaker, mycket kryddor, särskilt curry, och exotiska grönsaker och frukter. Kokosmjölk används rikligt i Maldiviska kök och många rätter har söt underton, samt mildare styrka än vad som brukar fås i Indien.

Fisk är av logiska skäl en mycket framträdanden ingrediens i det Maldiviska köket, öarna omges av vatten som bjuder på mängder av olika, fantastiskt goda, fiskar. Tillsammans med ris och roshi – ett platt bröd som delar många likheter med det indiska naanbrödet – utgör fisk en viktig bas när man lagar mat på Maldiverna.

Kulhi Boakibaa heter en vanlig Maldivisk rätt som består av fiskplättar på tonfisk och kokosnöt. De är ganska kryddstarka och äts i regel som ett snack.

Bajiyaa består av ett trekantsformat skal fyllt med torkad fisk, curryblad och lök. De påminner lite om vårrullar, men med annorlunda form och smak. Väldigt goda som snacks eller förrätt.

Att besöka Maldiverna utan att äta någon av de klassiska curryrätterna är en skam, för just Maldiviska curryrätter har något som särskiljer dem från andra nationaliteters. Äggcurry är en klassisk rätt som låter märklig till en början, men som ger en fantastisk smakupplevelse!

Restauranger

The Lighthouse är en mycket uppskattad restaurang i på den Maldiviska ön Baros. Restaurangen är byggd som en liten paviljongö ute i vattnet och atmosfären är underbart romantisk. Här serveras högklassig mat i sällskap med fina viner. Ett ställe att gå till när man vill imponera!

Maafushi är den billigaste ön att semestra på av alla Maldivernas öar, så är man på jakt efter mat och boende på Maldiverna, men reser på en stram budget, så är det hit man ska åka.

Den som inte är sugen på mat från det Maldiviska köket behöver inte oroa sig, för det finns en uppsjö av restauranger som serverar mat från all världens kök på Maldiverna. Det enda som är lite tråkigt med dessa fantastiska paradisöar är att det mesta är så dyrt.

Alkohol och andra drycker

Maldiverna är ett muslimskt land så lokalborna är förbjudna att både sälja och förtära alkoholhaltiga drycker. På de stora resorterna brukar det dock kunna serveras både vin, öl och annan alkohol.

Kranvattnet är inte drickbart överallt, detta bör man kolla upp med hotellpersonalen. Tyvärr är flaskvattnet oresonligt dyrt.